Στις αρχές του 16ου αιώνα ένα νέο θρησκευτικό κίνημα έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη. Μετά την ορθοδοξία και τον καθολικισμό, ο προτεσταντισμός με πρωτεργάτη τον Μάρτιν Λούθορ γεννήθηκε στην Γερμανία μετά την αμφισβήτηση πολλών ιδεών της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Η Σκωτία ήταν μία από τις χώρες που "αγκάλιασε" αυτό το δόγμα με πρωταγωνιστή τον Τζον Νοξ και με την πάροδο του χρόνου, οι προτεστάντες έγιναν η κυρίαρχη θρησκεία στην Βόρεια Βρετανία.
Η διαμάχη ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία που απέφερε τον χωρισμό σε δύο κράτηττο 1992 , την Νότια(ΕΪΡΕ) και την Βόρεια(χώρα) απεικονίστηκε και θρησκευτικά ανάμεσα στους καθολικούς και τους προτεστάντες στα δύο μέρη του νησιού.
Η γέννηση της Ρεϊντζερς το 1873 από τέσσερις φίλους που έδωσαν το όνομα στον σύλλογο από βιβλίο που αναφερόταν σε αγγλική ομάδα ράγκμπι, έγινε σε μία χώρα που πρέσβευε τις ιδέες του προτεσταντισμού.
Στα πρώτα χρόνια ζωής, η Ρεϊντζερς δεν έφερε ιδεολογική ταυτότητα,ωστόσο μετά το κύμα μετανάστευσης στις βιομηχανικές πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας από Ιρλανδούς που στο θρήσκευμα τους ήταν καθολικοί, δημιουργήθηκαν δύο πόλοι.
Πέντε χρόνια μετά την Ρεϊντζερς,ιδρύθηκε από ένα καθολικό ιερέα, η Σέλτικ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η κοινωνία της Σκωτίας και ιδιαίτερα της Γλασκώβης, επέλεγε την ομάδα που υποστήριζε ανάλογα με το θρήσκευμα.
Η Ρεϊντζερς υιοθέτησε την ιδέα της ενωμένης Μεγάλης Βρετανίας που περιλάμβανε και την Βόρεια Ιρλανδία. Για τον λόγο αυτό μάλιστα η βρετανική σημαία κυριαρχεί στην εξέδρα των φίλων των "Τζερς".
Για πολλά χρόνια, η αντίθεση στην θρησκεία είχε και....αθλητικό αντίκτυπο, καθώς το περίφημο "Ολντ Φιρμ" όπως είναι γνωστό παγκοσμίως και αναφέρεται στα ντέρμπι της Ρεϊντζερς με τη Σέλτικ "σημαδευόταν" και από σκηνές βίας που αμαύρωναν τη φήμη δύο εκ των πιο ιστορικών συλλόγων της Μεγάλης Βρετανίας.
Η μετακόμιση από το "Αϊμπροξ Παρκ", την έδρα της Ρεϊντζερς, στο "Παρκχεντ", την έδρα της Σέλτικ έγινε πράξη από τον Άλφιν Κον στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ωστόσο για τους "Τζερς" δεν ήταν αποδεκτό ένας παίκτης, καθολικός στο θρήσκευμα να βρισκόταν στο ρόστερ της ομάδας τους, λόγω της θρησκευτικής παράδοσης του συλλόγου.
Τον Ιούλιο του 1989, ο Μο Τζόνστον έγινε ο ποδοσφαιριστής που έσπασε την παράδοση. Όντας καθολικός στο θρήσκευμα και λίγες μέρες μετά τη δήλωση του ότι η Σέλτικ είναι ο μοναδικός σύλλογος στον οποίο θέλει να αγωνίζεται, μετακόμισε στην Ρεϊντζερς.
Η μεταγραφή του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στους φιλάθλους και των δύο ομάδων με αυτούς της Σέλτικ να τον αποκαλούν προδότη ενώ εκείνοι της Ρεϊντζερς απείλησαν να κάψουν τα εισιτήρια διαρκείας τους.
Τελικά οι αντιδράσεις όμως σταδιακά μειώθηκαν και παρότι και σήμερα οι "προτεστάντες" και οι "καθολικοί", η Ρεϊντζερς και η Σέλτικ, συγκροτούν τις δύο αντίπαλες παρατάξεις από θρησκευτικό έως και αθλητικό επίπεδο, η αντιπαλότητα μένει περισσότερο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.
Οι φίλοι της Ρεϊντζερς εκτός από τις βρετανικές σημαίες που στο "Αϊμπροξ" έχουν την....τιμητική τους, τραγουδούν συνθήματα που έχουν σχέση με μάχες ανάμεσα σε προτεστάντες και καθολικούς ενώ σε ένα από αυτά αναφέρουν ότι θα ακολουθούσαν την ομάδα τους ακόμη και στο Δουβλίνο που θεωρείται η πρωτεύουσα του καθολικισμού στην Ιρλανδία.
ΠΗΓΗ.http://sport24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου